Kajenský pepř
Kajenský pepř se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček. Patří k těm pálivějším. Možná právě proto, že se svou ostrou chutí vyrovná pepři, si vysloužil svůj název. Kajenský pepř se používá v pokrmech, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti. Oblíbený je především v indické a také mexické kuchyni k ochucení fazolí s kukuřicí a tortillou. Vynikající chuť dodá omáčkám, masům, zelenině nebo čokoládovým dezertům.
Popis rostliny
Při výrobě kajenského pepře se namelou chilli papričky druhu capsicum frutescens, které se
pěstují v tropických oblastech v Indii, Mexiku nebo USA. Z botanického hlediska nemá kajenský
pepř s klasickým pepřem nic společného. Pravděpodobně i díky své ostré chuti, která se vyrovná
pepři, si vysloužil tento název. Rostlina může růst do výšky dvou metrů, má husté stonkovité
větvení a bílé květy. Plody jsou obvykle menší, kuželovitého tvaru, a při zrání mění barvu ze
zelené na červenou. Kajenský pepř je velmi podobný ostatním chilli kořením, ovšem s tím
rozdílem, že se vybírají palčivější chilli papričky. Navíc kajenský pepř bývá jemněji namletý a
může se podávat na stůl jako koření se solí a pepřem. Tato rostlina v květináči vytvoří barevný
keříček, proto ji lze pěstovat také pro okrasné účely.
Historie a původ
Paprika křovitá je původem ze Střední či Jižní Ameriky, kde ve volné přírodě roste dodnes. Ve
stravě obyvatel žijících na území dnešního Mexika se používá jako pálivá složka pokrmů již
několik tisíciletí. Údajně si místní pochutnávali na papričkách jako my na jablcích. Kajenský pepř
byl pojmenován po městě Cayenne ve Francouzské Guyaně a jméno pepř získal již po svém
objevení Kryštofem Kolumbem. V té době papriky nikdo v Evropě neznal a název pepř se
používal pro jakékoliv ostré palčivé koření. Vzhledem k tomu, že byl pepř v této době nejdražší
a nejoblíbenější koření, byl tento název i dobrou reklamou. Kajenský pepř byl od 18. století
důležitým kořením ve všech západních zemích a byl široce používán k dochucení omáček a
rybích pokrmů.
Chuť a vůně
Kajenský pepř má pálivou chuť, velmi podobnou chilli. Jeho ostrá chuť se vyrovná i pepři.
Použití v kuchyni
Kajenský pepř můžete přidat do nejrůznějších pokrmů, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti. V mexické kuchyni se kajenský pepř používá zejména do dipů, omáček, fazolových směsí a masových marinád. Oblíbený je také k ochucení fazolí s kukuřicí a tortillou. V indické kuchyni se kajenský pepř používá do nejrůznějších pokrmů, například do kari omáčky. Kajenský pepř se může místo pepře přidat také před obalováním do strouhanky. Vynikající chuť dodá omáčkám, masům, zelenině nebo čokoládovým dezertům. Při jeho používání se doporučuje opatrné dávkování, protože je velmi ostrý, a navíc pokud se přežene dávkování, mohou se vytvořit hrudky.
Skladování
Kajenský pepř skladujte ve vzduchotěsné nádobě na temném a suchém místě. Při dlouhodobém skladování může postupně ztrácet chuť.