Kupované nakládané okurky mohou být pro někoho příliš kyselé, pro druhého příliš slané. Někdo má rád malinké okurky jednohubky, jiný si raději nakrájí pořádnou okurku. Domácí recept na ty nejlepší zavařované okurky buď podědíte po babičce, nebo si přizpůsobíte recept podle své chuti. Možná vynecháte mrkev či přidáte více cibule. To hlavní však zůstane: směs toho pravého koření.
okurka nakládačka | 3 kg |
mrkev | 500 g |
cibule | 200 g |
čerstvý kopr | snítka |
Koření | |
hořčičné semínko | 1 lžíce |
koriandr mletý | 1 lžička |
kuličky černého pepře | 1 lžička |
hřebíček celý | 0,5 lžičky |
kuličky nového koření | 0,5 lžičky |
semínka fenyklu | 0,5 lžičky |
bobkové listy | 3 |
Nálev | |
sůl | 100 g |
voda | 1,75 l |
ocet | 500 ml |
krupicový cukr | 300 g |
Den předem pečlivě vymyjeme sklenice i víčka. Necháme je uschnout na čisté utěrce.
V hrnci rozehřejeme 1,75 litru vody. Přidáme ocet, sůl, krupicový cukr i všechno koření. Směs svaříme a necháme zchladnout.
Mrkev a cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka. Okurky dobře umyjeme. Do sklenic napěchujeme okurky spolu s mrkví, cibulí a drobnými snítkami kopru.
Naplněné sklenice zalijeme vychladlým lákem. Dobře zavřeme a sterilujeme obvyklým způsobem, například do poloviny ponořené ve vodě v hrnci za teploty 80 °C asi 15 minut.