Máme pro vás skvělé tipy na nápadité kořenicí směsi a marinády, které můžete při grilování použít k dochucení masa. Některé jsou čistě bylinné, některé založené na správně namíchané směsi koření. Použít je můžete na vaše oblíbené maso, ať už je to hovězí, vepřové, kuřecí nebo rybí. Uvidíte, že domácí kořenicí směsi posunou grilování na úplně jinou úroveň! Jak dochutíte maso na gril vy?
Jak už název napovídá, receptura pochází z francouzské oblasti Provence. V koření proto nesmí chybět fialová bylina typická právě pro tuto část Francie, levandule! Toto báječné koření je opravdu vděčné. Hodí se jak na zapečené brambory a zeleninu vůbec, tak na maso. Zkuste jím zasypat jehněčí hřbet a známí budou loudit o recept.
3 lžíce tymiánu
1 lžíce majoránky
2 lžíce rozmarýnu
2 lžíce saturejky
1 lžíce sušené levandule
2 lžičky sušené pomerančové kůry
1 lžička fenyklových semínek
2 lžičky bazalky
2 lžičky oregana
Sušené lístky zlehka promneme v dlaních a promícháme. Směs můžeme nasypat do ručního mlýnku na sůl a pepř, nameleme si tak vždy čerstvou davku rovnou na maso, do hrnce nebo na talíř. Kořenicí směs uchováváme v temnu a suchu.
Za'atar je název pro kořenicí směs bylin, ale také pro divoký tymián (origanum syriacum), česky zvaný dobromysl syrská. V originální verzi kořenicí směsi je tato bylina hlavní součástí. Dobromysl do koření za’atar používají hlavně v Libanonu. Kde neroste, tam ji lidé nahrazují tymiánem, oreganem nebo majoránkou. Podle původní receptury se za'atar připravuje ze sušených bylin, ale výborný je i z jemně nasekaných čerstvých bylinek a sumahu. Ten se dříve nahrazoval citronovou šťávou a jemně strouhanou nebo sekanou citronovou kůrou. Dnes už je ale lehce k dostání, tak ho zkuste. Jeho specifická nakyslá chuť ostatní bylinky a sezam skvěle doplňuje.
2 lžíce pražených sezamových semínek
1 lžička soli
2 lžíce mletého koření sumah
1 lžíce sušeného tymiánu
2 lžíce sušené majoránky
2 lžíce sušeného oregana
Sezamová semínka lehce podrtíme v hmoždíři se solí a důkladně promícháme s ostatními surovinami. Přesypeme do tmavé nádoby s víčkem a skladujeme v suchu a chladu, takto uskladněná kořenící směs vydrží až 6 měsíců. Kořením můžeme posypat hummus, zeleninové saláty nebo grilovaná červená masa, vmíchat ho lze do marinád na rybu a kuře. Za'atar smíchaný s olejem a jogurtem vytvoří pikantní dip k masu i zelenině.
Pokud hledáte pikantní směs a tajemství chuti většiny arabských jídel, právě jste je našli. Tato typická severoafrická kořenicí směs obsahuje velký počet ingrediencí a neexistuje pravidlo, že by některá z nich měla dominovat. Každý si ji míchá podle své chuti. Nejvýraznější však obvykle bývá toto koření: skořice, kardamom a římský kmín.
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky mletého sušeného zázvoru
2 lžičky semínek koriandru
1 lžička soli
1 lžička černého pepře
1 lžička mleté skořice
1 lžíčka mletého kajenské pepře
1 lžička kurkumy
½ lžičky tobolek kardamomu
½ lžičky nového koření
½ lžičky anýzu
½ lžičky anýzu
¼ lžičky hřebíčku
Koření v celku opražíme nasucho na pánvi, až se rozvoní. Nesmíme ho spálit! Přesypeme ho do misky, necháme zchladnout a rozmixujeme najemno. Pro větší požitek lze přidat sušené květy růže, sušené plody jeřábu, kořen kosatce německého, semínka fenyklu nebo špetku šafránu. Z masa se tato kořenicí směs hodí především na drůbež.
Klasická čínská směs, která se používá především na tučná masa, protože napomáhá jejich trávení. Hodí se však i do zeleninových jídel a voňavých polévek. Připravíte ji snadno z pěti surovin, o čemž napovídá už název. Hlavní složkou je sečuánský pepř, základ čínské kuchyně. Číňané ho uctívají a koření si jím i zelený čaj. V obchodech se shání hůře, ale na internetu ho dostanete bez problémů. Pokud byste ho přece jen nesehnali, v tomto receptu lze sečuánský pepř nahradit použitím ½ lžičky černého pepře a ½ lžičky sušeného zázvoru.
1 svítek skořice nebo 1 lžička mleté skořice
15 hřebíčků
1 lžička semínek fenyklu
1 lžička sečuánského pepře
6 hvězdiček badyánu nebo 1 lžička mletého badyánu
Koření zlehka opražíme nasucho na pánvi – tak dlouho, až se rozvoní. Poté ho přesypeme do misky. Jakmile koření vychladne, rozmixujeme ho najemno. Koření pěti vůní se perfektně hodí k masům. Vhodné je rozmíchat ho v medu a oleji a potírat jím žebra při grilování.
Garam masala je jedním z nejtypičtějších koření Indie. Oproti kari jde o směs, která je sladší, plnější a má typickou voňavou prohřívací chuť. Jako jedna z mála směsí se garam masala používá po celé Indii, od severu k jihu. Každá rodina má vlastní recepturu, podle které kořenicí směs míchá. Dolaďte si i vy tuto kořenicí směs podle své chuti. Pokud milujete pálivé, přidejte si sušené chilli papričky.
30 g semínek kardamomu
15 g hřebíčku
2,5 cm svítku cejlonské skořice
20 g římského kmínu
20 g kuliček černého pepře
špetka mletého muškátového oříšku
Oražíme v panvi nasucho postupně kardamom, hřebíček, skořici, římský kmín a černý pepř. Koření se musí rozvonět, trvá to zhruba 30 vteřin. Necháme koření zchladnout a poté ho rozemeleme v mlýnu na koření nebo roztlučeme v hmoždíři najemno. Nakonec ho promícháme s muškátovým oříškem. Uchováváme ho v uzavřené nádobě. Garam masala se perfektně hodí do marinád, na pečená a grilovaná masa, ale také do zeleninových směsí.