Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava

S velikonoční nádivkou je to jako s bramborovým salátem – co rodina, to jiný recept. Hlavička je lidové označení pro nádivku, název vznikl podle masa v nádivce, které často pocházelo z hlavy zvířete. Tento tradiční velikonoční pokrm se připravoval na Bílou sobotu, měl být mostem mezi půstem a následujícími bohatými slavnostními jídly. Dříve v nádivce samozřejmě chybělo pečivo, jejím základem byla jakási hustá krupičná kaše.

INGREDIENCE

housky, rohlíky nebo žemle (den staré) 3–4
mléko 150–200 ml
uzený bůček 150 g
vejce 3–4
stroužky česneku 5
kopřivy a jarní byliny (medvědí česnek, řebříček, petrželka, listy pampelišky) 1 velká hrst
sůl
máslo 65 g
mák 1 hrst

PŘÍPRAVA RECEPTU

Pečivo nakrájíme na kostky. Mléko nalijeme do misky, vyklepneme do něj vejce a lehce prošleháme. Přilijeme k pečivu a promícháme. Necháme pečivo nasát mléko. 

Uzené maso nakrájíme na kostičky a přidáme k nasátému pečivu a vejcím. Utřeme česnek. Kopřivy zbavíme stonků, pokrájíme je s ostatními bylinami nahrubo. Směs bylin a česnek vmícháme k nasátému pečivu, bůčku a vejcím, posolíme. 

Vzniklou směs rozprostřeme do vymazaného pekáčku, navrch poklademe plátky másla a hustě zasypeme mákem.
Pečeme asi 40 min na 190 °C. Hlavičku lze jíst teplou i studenou, můžeme ji podávat jako hlavní chod či přílohu.