Vánoční pepřový dort

Vánoční pepřový dort

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 45 minut + pečení 45 minut

Zkuste na Vánoce upéct něco netradičního! Tento tradiční italský dort s pepřem určitě stojí za ochutnání. Vznikl v Toskánsku, jeho kořeny sahají až do raného 13. století. Je výrazně kořeněný, aromatický, plný křupavých ořechů a měkkých sušených fíků. Zajímavá kombinace chutí vás zaručeně dostane! Výtečná je i neobvyklá struktura dortu, která je příjemně žvýkavá. Dort v troubě hlídejte, abyste ho nepřepekli, byl by vysušený.

INGREDIENCE

lískové ořechy 150 g
mandle loupané 140 g
sušené fíky 240 g
polohrubá mouka 100 g
nepražené kakao 2 lžíce
drcený fenykl 2 ¼ lžičky
mletá skořice ½ lžičky
mletý bílý pepř ¼ lžičky
mletý zázvor ¼ lžičky
drcený koriandr ¼ lžičky
strouhaný muškátový oříšek ¼ lžičky
mletý hřebíček špetka
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče 1
krupicový cukr 120 g
med 200 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Troubu předehřejeme na 180 °C, dva plechy vyložíme pečicím papírem. Lískové oříšky rozložíme na jeden plech, mandle na druhý a nasucho je opražíme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut, až ořechy začnou zlátnout. Opražené lískové oříšky nasypeme do utěrky. Ještě horké je v utěrce promneme, zbavíme je tak slupek. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C. 

Otevírací dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Fíky nakrájíme nadrobno a v míse je promícháme s lískovými ořechy, mandlemi, moukou, kakaem, kořením a pomerančovou kůrou.  

Ve větší pánvi rozehřejeme cukr s medem, až se cukr rozpustí a začne bublat. Necháme sirup povařit 15 vteřin, poté pánev odstavíme z plamene. Do horkého cukerného roztoku vsypeme ořechovou směs a rychle promícháme. Přesuneme těsto do připravené formy, povrch uhladíme špachtlí.  

Dort pečeme v troubě předehřáté na 150 °C zhruba 45 minut. Těsto bude bublat po celém povrchu, ale pak zpevní. Po vytažení z trouby dort necháme zcela zchladnout.  

Vychladlý dort vyndáme z formy, odstraníme z něj pečicí papír a nakrájíme ho mokrým ostrým nožem na tenké plátky. Dobře zabalený dort vydrží v pokojové teplotě až 1 měsíc.