Tikka kuře s dýní a koriandrem

Tikka kuře s dýní a koriandrem

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 90 minut

Už jste zkoušeli, kolik Scovilleových jednotek pálivosti zvládnou vaše ústa? Ani to nezkoušejte. Raději oslavte pálivost různých druhů chilli papriček spolu s voňavým kořením v pastě tikka. Indové s ní vaří předkrm s kuřecím masem nebo zeleninou, který vás v zimním počasí krásně zahřeje. Zázvorem, kurkumou, kajenským pepřem i římským kmínem.

INGREDIENCE

máslo 2 lžíce
olivový olej 2 lžíce
brambory 500 g
menší květák 1
menší brokolice 1
máslová dýně 1/2
čerstvý koriandr 1 hrst
česnek 4 stroužky
červený vinný ocet 1 lžíce
kuře 1
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
tikka pasta

PŘÍPRAVA RECEPTU

Předehřejeme troubu na 180 °C. Hluboký plech vymažeme rozpuštěným máslem s lžící oleje (nebo samotným olejem).  

Podle kvality brambor je buď oloupeme, nebo jen omyjeme a nakrájíme na osminky. Květák a brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. Tvrdý stonek nakrájíme na kostičky. Dýni rozkrájíme na větší kostky.  

Omyjeme a nasekáme stonky koriandru na kousky dlouhé 2 cm. Listy si ponecháme na ozdobu. Vydrží čerstvé, když je ponoříme do studené vody. Oloupeme česnek, který si nakrájíme nahrubo nebo ponecháme vcelku.  

Zeleninu s koriandrem a česnekem osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme lžíci olivového oleje a ocet. Směs rozprostřeme na plech.  

Kuře potřeme tikka pastou ze všech stran i zevnitř. Položíme ho na mřížku nad pekáč se zeleninou. Pečeme asi hodinu tak, aby bylo kuře měkké a dozlatova opečené. Kuře i zeleninu občas obrátíme.

Hotové kuře necháme pět minut odpočinout. Naporcujeme ho a podáváme se zeleninou a nasekanými lístky koriandru.