Minestrone

Minestrone

Minestrone Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 35 minut

Skrz jídlo se můžete hravě učit světové jazyky. Třeba italsky. Minestrone znamená „velká polévka“. Vaří se ze zeleniny, která je momentálně k dispozici. Proto nenajdete jeden jediný a ten pravý recept, každý ji zkrátka vaří jinak v každém ročním období. Inspirujte se uvedenými ingrediencemi, ze kterých můžete sem tam něco odebrat, nebo k nim naopak nějakou surovinu přidat, a poznat tak osobnost polévky na vlastní ochutnání.

INGREDIENCE

malé brambory 500 g
bílé cibule s natí 2
kadeřávek/ mangold 4 listy/ 8 listů
čerstvý listový špenát 100 g
menší žlutá cuketa 1
voda 500 ml
rajčatová passata 500 ml
olivový olej 2 lžíce
čerstvě mletý pepř špetka
sůl špetka
bazalka

PŘÍPRAVA RECEPTU

Brambory omyjeme a očistíme. Pokud je třeba, oloupeme je. Lepší je vybrat malé brambůrky. Větší brambory pokrájíme na menší kousky, poloviny či čtvrtky.  

Oloupeme cibuli, kterou rozkrojíme na osminy a její nať na kousky dlouhé asi 3 cm. Omyjeme kadeřávek nebo mangold, vykrojíme tvrdý střed a listy nasekáme na kousky. Cuketu také omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky o velikosti sousta. Větší kusy zeleniny se v polévce nerozvaří a je příjemné se do nich zakousnout. Špenát propláchneme a necháme v cedníku okapat.  

Brambory, cibuli a cuketu nasypeme do hrnce. Vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 10 minut. Přidáme kadeřávek nebo mangold a povaříme dalších 5 minut, než budou brambory téměř měkké. Poté přidáme rajčatovou passatu a špenát, který v polévce povaříme asi 1 minutu, než zavadne. Polévku dochutíme pepřem, olivovým olejem a posypeme bazalkou.