Křehký mrkvový koláč s pekany

Křehký mrkvový koláč s pekany

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 135 minut

Dezert připravený ze zeleniny – křehký mrkvový koláč s neodolatelným podzimním kořením. Základ chuti vytvoří korpus z pekanových ořechů zjemněný máslem, kterému dodá šmrnc jemná náplň z mrkví a smetany. Věřte, že tenhle koláč na stole dlouho nezůstane. Pokud nevěříte, nezbyde než to vyzkoušet!

INGREDIENCE

Těsto
pekanové ořechy 60 g
celozrnná mouka 250 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 lžička
studené máslo 120 g
vejce 1
ledová voda (podle potřeby) 2 lžíce
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy

Náplň
velká mrkev 6 (cca 800 g)
tmavý třtinový cukr 100 g
zakysaná smetana / crème fraîche 300 g
máslo 2 lžíce
kardamom mletý ½ lžičky
skořice mletá ½ lžičky
hřebíček mletý špetka

K podávání
zakysaná smetana 200 g
mrkev 1-2

PŘÍPRAVA RECEPTU

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pekany umeleme najemno, promícháme s moukou, cukrem a solí. Rozkrájíme navrch máslo, pomocí nože ho vmícháme do moučné směsi, až vznikne drobenka. Přidáme vejce a rychle vypracujeme těsto, podle potřeby přilijeme vodu. Zbytečně těsto nehněteme, ať není tuhé. Přesuneme ho do připravené formy, vymačkáme z něj dno a mírně zvýšené okraje. Formu s těstem vložíme na 1 hodinu do lednice.  

Mrkve očistíme, nakrájíme na kousky, zalijeme asi 50 ml vody a povaříme se špetkou soli doměkka, trvá to zhruba 15 minut. V jiném rendlíku rozehřejeme cukr se 2 lžícemi vody na karamel – až se cukr rozpustí, necháme ho zezlátnout. Opatrně přimícháme čtvrtinu smetany, pak máslo a špetku soli. Přelijeme do mixéru, přidáme slitou změklou mrkev, zbylou smetanu a koření. Rozmixujeme dohladka.  

Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto zakryjeme pečicím papírem, zatížíme ho suchými fazolemi a pečeme 10 minut. Ztlumíme teplotu na 160 °C. Z korpusu sejmeme papír s fazolemi a dopečeme těsto 20 minut dozlatova.  

Do předpečeného korpusu vlijeme náplň a pečeme koláč ještě zhruba 40–45 minut, až náplň zpevní. Vytáhneme a necháme trochu zchladnout. Koláč podáváme se zakysanou smetanou a nastrouhanou čerstvou mrkví.