Dýňové chilli con carne

Dýňové chilli con carne

Druh jídla Maso Obtížnost Střední Příprava 1 hodina

Pokud rádi vaříte a chcete si pochutnat, ale složitý postup přípravy některých pokrmů vás odrazuje, jídlo z jednoho hrnce pro vás bude to pravé. Tradiční jídlo z Texasu zažilo mnoho obměn a dnes se vaří v různých variantách. Klasické chilli con carne se připravuje z hovězího masa. Úpravě nazvané white chilli dodají chuť bílé fazole, chilli verde obsahuje velmi pálivé papričky a vývar z kuřecího a vepřového masa. Dokonce můžete i ubrat hlavní surovinu, maso, a připravit pokrm na vegetariánský způsob pouze s dýní, bramborami nebo s tofu. Dýňové chilli con carne v sobě snoubí podzimní chuť právě díky přidané dýni.

INGREDIENCE

cibule 1
červená paprika 1
mrkev 2
chilli paprička 1
rostlinný olej 2 lžíce
česnek 2 stroužky
mleté chilli ½ lžičky
sladká paprika mletá 1 lžíce
římský kmín 1 lžíce
mleté hovězí maso 500 g
suché červené víno 150 ml
hovězí vývar 300 ml
konzervované rajčata 400 g
rajčatový protlak 2 lžičky
vařené / konzervované červené fazole 400 g
čerstvě mletý pepř
sůl
hořká čokoláda 1 kostička
dýňová dužina 400 g
koriandr čerstvý 1 hrst
zakysaná smetana 150 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, mrkev a chilli papričku na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, pražíme ji 1 minutu. Poté přisypeme papriku a mrkev, opékáme zhruba 3 minuty a přidáme chili papričku a drcený česnek. Okořeníme a restujeme ještě 2 minuty. Ztlumíme na střední stupeň, vsypeme maso, rozmačkáme ho vařečkou a dusíme ze všech stran dohněda. Osolíme a opepříme.  

Vlijeme víno, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar a rajčata, přidáme rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Zvýšíme teplotu. Až se směs začne vařit, přiklopíme ji a ztlumíme teplotu na nízký stupeň. Necháme probublávat zhruba 20 minut. Dýni nakrájíme na kostičky a vmícháme ji po 10 minutách k masu. Dusíme, přidáme fazole a povaříme ještě 10 minut.  

Nakonec vmícháme čokoládu a necháme 10 minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme se zakysanou smetanou.